söndag 20 februari 2011

Vardag....lyx eller nödvändighet

Vi inom vården är inte vana vid lyx i tillvaron.....för vad räknas som lyx? ja kollar man på bygglov eller något sånt tvprogram så vet man att lyx är att ha en pool.


Så då har vi nog något som kan kallas för lyx för varför kallas det annars för poolen?, någon som vet?
Poolen i detta fall är kommunernas och dom privata vårdbolagens sätt att bemanna vården med vikarierande personal.


Och hur funkar det i praktiken....du anställs i poolen och du sitter hemma (på kammaren) och väntar tills ett sms kommer....och du får förfrågan om jobb....och detta sms SKA besvaras om du kan eller inte kan....sen sitter man på kammaren och väntar och hoppas...hoppas.......och ett sms kommer tillbaka, och du fick jobbet eller du fick du inte jobbet.....och även detta sms ska besvaras....på din egen bekostnad.


Hur blir det då med arbetet....för vikarien och ordinarie personalen/boendet dit poolen kommer.
Ja vikarien är ju hjärtligt välkommen MEN.....hur blir det med varaktigheten...för som vikarie i poolen får man nämligen ytterst sällan jobba två dagar på samma arbetsplats.


Trots att vikarien är undersköterska så har hon/han aldrig mött pensionärerna eller personalen innan och vet inget om rutinerna och vid 06:45 står alltså en osäker undersköterska och ska hugga in på jobbet på avdelningen och personen känner sig som en total nybörjare.


Tänker man att det är helg och ordinare personal...oftast en styck plötsligt står med en totalt ovan medarbetare så blir situationen rätt pressad.


Så varför satsar kommunerna och dom privata bolagen på poolverksamheten, någon som har ett bra svar?
Kommunalpool är ett stort frågetecken.......men färre vikarier är ett faktum
Privat poolverksamhet typ bemanningsbolag är självklart ett sätt för ett privat bolag att tjäna pengar på omsorgsverksamheten.


Jobbar du i poolen? hur har ni det på "jobbet" skulle vara kul att veta hur ni har det runt om i landet.


Vad hade vi förr i tiden....innan poolen lyxade tillvaron...jo vi hade fasta vikarier och tillfälliga vikarier som hade rätt god insyn i arbetet på boendet/ avdelningen.
För det är väl viktigt med kontinuitet för pensionärerna/patienterna och slippa träffa en ny personal varje dag eller flera personal på samma dag.


För vi jobbar ju först och främst för dom vi tar hand om......eller?
För enskilda kommuners spariver...eller privata bolags vinstbegär....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar