torsdag 3 februari 2011

Arbetsuppgift..er....

Arbetsdefinitionen för en undersköterska lyder nåt sånt här....

Som undersköterska kan man bland annat arbeta inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar, på vårdcentraler, inom den psykiatriska vården, inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre.

Grunden i arbetet är omvårdnad av människor som är sjuka eller behöver hjälp och stöd av andra anledningar.

Omvårdnad innebär att man hjälper människor med vardagliga uppgifter som de själva av olika skäl inte klarar av.

I jobbet ingår att dokumentera patienternas tillstånd och de åtgärder som utförs. Liksom all annan sjukvårdspersonal har undersköterskor tystnadsplikt.
Undersköterskor jobbar ofta nära patienten.

Därför måste man ha ett stort människointresse, tålamod och förmåga att förstå patienternas situation.

En viktig uppgift var man än jobbar är att stödja det friska hos patienterna. Det innebär att man ska ge dem stöd och uppmuntran att göra det de själva kan klara av.

Ett bra bemötande mot patienter och anhöriga är alltid viktigt, men speciellt vid vård i livets slutskede.

Arbetsuppgifterna skiljer sig i viss mån beroende på var man jobbar.

På en vårdavdelning på ett sjukhus kan arbetet bland annat innebära att man kontrollerar patienternas temperatur, puls och blodtryck, tar prover, lägger om sår och vid behov hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig.

Man bäddar, delar ut mat och "gör allt annat som ingår i den dagliga vården".

En del patienter behöver hjälp att gå och andra måste ha hjälp med toalettbesöken. Vid behov assisterar man sjukgymnaster och arbetsterapeuter vid rehabilitering av patienterna.

Undersköterskor arbetar också på mottagningar, specialavdelningar och vårdcentraler.

Där assisterar man läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar. I arbetet ingår att ta prover av olika slag, plocka fram provsvar och journaler och förbereda patienterna för behandling.

Man plockar också fram instrument inför undersökningar och ingrepp och rengör och desinficerar dem efteråt.

Som undersköterska kan man också arbeta inom hemsjukvården. Då gör man bland annat medicinska kontroller och omläggningar av sår hemma hos patienterna.

Man kan också ha andra sjukvårdsuppgifter, till exempel ge vissa injektioner efter personlig delegering från sjuksköterska, vissa kommuner görs dessa uppgifter inom ramen för hemtjänsten.

Många undersköterskor arbetar inom äldreomsorgen, där, liksom inom övrig omsorgsverksamhet, talar man inte om patienter utan om boende, vårdtagare eller brukare, de flesta arbetar inom hemtjänsten eller på särskilda äldreboenden.

Kommunerna är de största arbetsgivarna, men de privata alternativen blir allt fler, inom hemtjänsten kan arbetsuppgifterna vara mycket skiftande.

Vad som ska göras hos olika brukare beror på hur mycket hjälp var och en blivit beviljad av kommunens biståndsbedömare.

Eftersom man hela tiden arbetar i andra människors hem är det viktigt att man visar hänsyn och är lyhörd för brukarnas önskemål.

Arbetsuppgifterna kan till exempel vara duschning, intimhygien, lyft och matning, även städning, inköp av mat och enklare matlagning förekommer.

Om man är anställd på ett särskilt äldreboende är det i princip samma arbetsuppgifter som utförs, men man har en fast arbetsplats i stället för att åka runt mellan brukarnas hem.

Här har var och en ett eget rum eller en egen lägenhet. Det finns även gemensamma lokaler och matsal.

Både inom hemtjänsten och på särskilda boenden ingår det i arbetsuppgifterna att ta prover, kontrollera temperatur och puls samt biträda vid omläggning av sår.

Äldre som inte har hjälp av hemtjänsten kan ändå ha ett så kallat trygghetslarm installerat i hemmet.

Om något händer och personen i fråga behöver akut hjälp finns en knapp att trycka på. När ett sådant larm kommer är det hemtjänstens personal som rycker ut.

En hel del att hålla koll på...oavsett var du jobbar som uska...och ett exempel vad som inte står med är....
Som hemtjänstuska ska du färdas miltals i snökaos på avlägsna vägar och du ska infinna dig på nolltid för ett 10 minuters besök....

Som uska på ett boende för äldre ska du vara kontaktman åt en eller flera boende och vara kassör åt dom även om dom har en god man.

Du ska ha ansvarsområden på din arbetsplats, vilket kan vara:

Blöjförrådet där du ska ha reda på hur mycket blöjor man gör av med, beställningar, uppdateringar och nyheter i samband med visningar.

Förrådsbeställning av förbrukningsmaterial, hålla koll på vad som ska beställas, kolla att allt kommer vid leverans och få iväg paketen, varorna till avdelningarna och packa upp dom.

Städning av allmänna utrymmen som avdelningskök, korridorer, och jobbar du i hemtjänsten ska ju bilen städas.

Trygghetslarmen och överflyttning/programmering av larm när en ny brukare ska få ett larm, fel och brister som kan lösas utan och ringa servicepersonal fixas oftast av en uska.

Datorerna på avdelningen och boendet är ju också ett ansvarsområde och där ska minst en uska vara ansvarig för en sån även om man har en IT avdelning på kommunen, fylla på papper i skrivarna, ha koll på toner så dom inte tar slut och hjälpa andra uskor som inte har datavana för nu ska ju allt.....ledigheter....semester...sjukdom....frånvaro..utbildning skrivas in i självservice.

Mat och kost....du ska temperera maten så den håller rätt grader, kylar och frysar ska stå rätt inställda och tempas och du ska hålla dig uppdaterad om senaste rönen.

Hjälpmedel där uskan ska hålla koll på vilka hjälpmedel som tillhör en brukare, vad som kan tänkas behövas och kontakter med arbetsterapeut och sjukgymnast samt tvätt, skötsel och retur av hjälpmedel.

Och som grädde på moset fick uskorna ytterligare en arbetsuppgift i vintras under storhelgerna och helger då uskerna fick gå ut och skotta och sanda av entréer och nödutgångar så besökande och andra kunde komma in på boendena.

Så SÅ ser uskan jobbbeskrivning ut och jobbar du då som sjuksköterska ska du förutom den medicinska vården, patientkontakten och ansvaret ha hand om allt pappersarbete och skyffla drösvis med papper hela arbetspasset och med det menas efter din ordinarie arbetstid och skriva ut dessa på skrivarna som med största slöhet skriver ut i slowmotion, så kom nu inte och säg att vi uskor och ssk:are har ett lätt jobb för jämför gärna med ditt eget arbete.

Fast som uska och ssk så har vi det rätt bra ibland och ljuspunkterna väger upp motgångarna för hur som haver så möter vi patienter, boenden och andra med ett leende oavsett vad som skett en kvart tidigare.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar