onsdag 16 februari 2011

Hem ljuva hem....

Har du funderat på hur du kommer att få det den dan du flyttar till hemmet?, ja vad har du för vanor och brukar du ha tio nästan okända personer i din tvsoffa  på kvällen.


För varför ska alla sitta ute i samlingsrummet på kvällen på hemmet....vill man titta på sin egen tv så borde man ju få det? iallafall någon gång i veckan.

Fast är man social av sig så ska det finnas en rejäl myshörna på avdelningen med massor av kuddar och filtar och en rejäl tv så man både hör och ser.


Hur blir det då på hemmet när vi 60-70-80 talare intar platserna på hemmen?......vad blir inneprylen bland oss blivande framtidspensionärer....dating i samlingssalen....knappast eller och alla rum kommer att ha bredbandsuppkoppling....eller iallafall mobilt bredband...vi ser ju redan att platt tvapparaterna gjort sitt intrång på avdelningarna.


Och vad kommer folk att lyssna på...i sina hörslingor...ja vi tog ju upp det tidigare....och vad kommer vi att ställa för krav på vården och personalen.


Ja vi kommer ju inte precis att göra som äldre generationen och finna sig vid att bli väckt mellan 7-8 på morgonen och uppsliten lagom till halv nio för att sen bli sysslolös resten av förmiddagen.
Och sen då på kvällen...hand upp folket hur många kryper i säng före nio......öhh fegis säg nu...för visst nattsuddar du till 23-24 mest hela tiden....


Det kommer nog bli lite förändringar inom vården så kommunerna får nog tänka om och anställa lite fler personal för framtiden för "förvaring" av pensionärer enligt gårdagen och dagens rutiner kommer inte att funka på framtidens pensionärer oavsett vilket årtionde dom föddes på.


Så hur vill man då ha det på hemmet.....som en liten hint till kommunerna.....
Låt mig själv bestämma när jag ska gå upp.....äter min frukost...fast middagen är ju rätt viktig så den får vi nog ha en fast tid för....annars får man fixa egen mat eller värma maten vid ett senare tillfälle.


Ge oss möjlighet att fortsätta med aktivt liv trots att man sitter på hemmet, terapin kommer bli välbesökt för att inte tala om verkstaden....för även om man sitter i rullstol så kan man meka sittande....=)
Är man sen hästmänniska/ djurvän så är ju sysselsättningen solklar........................bollhav någon?=)


Och blir man lite ostadig efter krogrundan så har man sin trogna vän rullatorn att stödja sig på i väntan på färdtjänsten, och hur ska just din rullator se ut?.....för inte vill du väl ha standardfärger för Dolomitevagnarna grönt eller Carl Oskarvagnarnas rött....nä fy bövelen...det fixar vi i terapin...till hjälpmedelcentralens förfäran..........
Lila metalliclack med flakes och kromade fälgar och en bergsprängare på sittbänken på rullatorn....kan ju också vara mp3 för den mer finkänsliga pensionären...och handsfree telefon är ett krav, fast nja jag skippar nog telefonen......fast lacken är ett krav!



Ställer du sen ner handtagen i lägsta nivån så är lowriderstuket i korridoren fullt möjligt trots upprepade tillsägningar av arbetsterapeuten och vad du sen har i rullatorkorgen är upp till dig själv, men det ska vi tala tyst om.............

Så framtidsvisionen ser rätt ljus ut eller? hur blir det med vår pension, har du kollat ditt senaste oranga.....för hade du varit LO pamp så tror jag inte att du behövt bry dig om det oranga kuveret för då är limon inräknad från den dagen du fyller 61....

Så vi vanliga dödliga får nog inrikta oss på att kunna kosta på rullator enbart en lackning efter pensionen så vi har råd och äta våra skorpor med lite te till.........

1 kommentar:

  1. Vet du, jag är aningen tveksam till att "hemmet" finns om 30-40 år, när det är min tur. Med tanke på alla indragningar då.
    Åtminstone kommer inte samma service finnas då. Nu brukar i alla fall vi/jag kunna anpassa musik och vårdtagarens egen vilja om sovmorgon efter varje en.

    SvaraRadera