torsdag 17 februari 2011

Lön....individanpassad....eller?

Individuella löner......hur låter det gott folk?.....orkar du bära din plånbok?....i utskick från kommunerna finns uttrycket individuell lön men vad betyder det egentligen för oss vårdpersonal.
Exakt hur duktig och snabb ska man vara för att få ta del av den individanpassade lönen och vad ska man göra?

Jobbar du som uska så kan du ju inte göra mer än vad jobbet innehåller...visseligen finns möjlighet att jobba dubbelt så snabbt....eller långsamt....men resultatet blir ju det samma...ingen ackord där inte...eller dricks? någon=) för hur ligger värdegrunden till ordet individuell lön i din mun....vårdmässigt då alltså?

Så varför heter det individuell lön, för lönesamtalen som vi alla varit på när man ska bli inringad hur duktig man varit leder ju inte till någon förklaring iallafall inte så att det syns i lönen och det tror jag många kan skriva under på.

Så varför finns individuell lön i kommunerna....nja ett smidigt sätt för kommunerna att betala låg lön till dom flesta, =ALLA nästan utan att vi kan göra ett skit åt det för det kallas individanpassad lön.

Så även om du jobbar heltid är en otroligt duktig undersköterska och kämpar livet ur dig så får du ut en saftig lön på mellan 18000-22600 oavsett om du gör exakt samma jobb som din arbetskompis....beroende på var du jobbar.....och 22 600 kan vara den lön du har efter 20 år i vården så tro nu inte att du med åldern för en rejäl löneökning.

Jobbar du då deltid förstår nog dom flesta att man inte direkt får en fet plånbok när utgångslönen är så dålig.
Så skärp Er kommunerna och skippa dom individuella lönerna inom vården för vi är alla undersköterskor och gör samma jobb.
Samma jobb samma lön...och samma villkor och en rättvis lön oavsett om du är kvinna eller man.

Ingångslönen för en uska borde ju vara 20 000 och när du sen jobbat ett par år så borde du  ha en lön på  25 000 på en heltid för hur ska vi annars kunna locka folk till vården?.

Man hör ju alltid att vårdyrket är ett bristyrke och hur ska vi locka dit folk......snälla någon... fatta någongång och killar i vården...är det ju ont om....undrar varför....? kan inte fatta att inte fler killar jobbar inom denna där vårdsektorn.....lustigt fenomen.....fast tjejerna tröttnar ju dom med och vidarutbildar sig och försvinner så exakt hur många stannar kvar som undersköterskor? kanske dax för arbetgivarna att tänka om och Kommunal också.

Ansvarsområdena man har som uska påverkar ju inte lönen så oavsett hur många ansvarsområden du har så har du ändå din "individuella" lön.

2 kommentarer:

  1. Individuella löner gagnar enbart den pigge, barnlöse vargen kan jag anse. Vi sjuksköterskor fick ett sådant avtal för några år sedan och jag kan uppleva rättvisa för den som sliter men samtidigt är vården en kvinnofälla och där kvinnor föder barn och måste vara hemma med små barn i många år vilket dämpar utvecklingsandan... Så nej jag tror kommunal gräver ett hål åt er att falla i. Vi vill ju att så många uskor som går kan gå till vidareutbildning, detta försvårar för kåren.. Min åsikt.. Kul att se att du oxå har en vårdblogg för övrigt... Letat och funnit ganska få sådana.. Lite märkligt... Ha det gott... //Helena

    SvaraRadera
  2. Ska man då räkna in allt man ska ta ansvar för som borde finnas inräknat i den "individuella" lönen så borde man inte gå och drälla på jobbet för minimilön eller vad säger ni uskor....?
    Och kommunal och kommunen gräver gropen trots alla lovord om nya löneavtal.
    Ibland undrar man på vilken sida kommunal står på?

    SvaraRadera