söndag 6 februari 2011

Arbetssituation....en... brist eller utmaning

Alla som jobbar i vården vet vad lyft och bärteknik är? eller handen på hjärtat min vän....tar du tvåhundra kilo i marklyft...100kg i bänkpress och kondition som en maratonlöpare och snabbheten som en hundrameterslöpare så kan du vara aktuell för anställning inom vårdyrket.

Nja nu är det ju inte riktigt så enkelt utan vi har oftast assistans av hjälpmedel som lyftar, rullatorer, gångbord och stålyftar för att inte tala om den välkomna turnern... som underlättar sidoförflyttning och vad heter en turner i pluralis? turnerna, turners turnare...om man nu ska beställa fler än en då alltså......smaka på den du....

Så vad gör vi då om en brukare behöver ett hjälpmedel? jo vi ringer eller mailar till arbetsterapeuten som bistår med sin kunskap och hjälper till att ställa in och prova ut hjälpmedlet.

Dessa underbara människor som underlättar brukarens liv vår vardag i jobbet.
(Icke att förglömma sjukgymnasterna)

Så då tänkte jag att jag skulle visa den senaste uppdateringen ur lyft och bärteknik som damp ner på skrivbordet i veckan....

Vi mjukstartar med lite munvård och tänk nu på att om patienten är klen och inte orkar borsta sina tänder och sköta sin munvård så rengöres munhålan med en peang, pincett och eller en träpinne inlindad i bomull som doppats i ljummet vatten eller lämpligt munvatten.

Har patienten torra läppar skötes dessa lämpligast med en pensling av boraxglycerin eller cerat som kan fås på apotek.

Och vid förflyttningar av patienter finns nu flera metoder att använda sig av:

Ett så kallat firelift kan tyckas sanslöst men det är just vad patienter är då den gamla benämningen på en medvetslös person är just sanslös......

Personlyft mellan sängar har varit ett problem och i och med att personlyftar måste bemannas med två personal så utarbetades en ny metod där två personal krävs.........

Vid förflyttningar mellan avdelningar och vårdinrättningar så har vi funnit att denna metod är det mest effektivast då man sparar in kostnaden för förflyttning av vårdsängar och detta ger också upphov till mindre trängsel i korridorerna.



Vid sängbehandling av svår bronkit behandlas detta med ett ångtält men vid avsaknad av ett sådant så ersätts det med ett paraply, en elektrisk ångkokare, spritlampa kan användas och en gummislang med tratt varvid ångan leds in i "tältet"

Vid behov placeras patienten i nödtvunget högläge.......ja en pall kan vara rätt användbar....

Ett improviserat ryggstöd är aldrig fel...lite Kajsa varg över det hela...eller?



Vid behov av sängbord kan två stolar och ett strykbräda användas för att uppnå en bra och trygg plats att servera dagens lunch på.


Ett enkelt sätt att höja sängens fotända....


Och som avslutning på denna lilla vägledning kan sägas till all vård personal att så här ska en korrekt och VÄLBÄDDAD sjukhussäng se ut........

Så vad blir då senmoralen av denna moralkaka? ja med historiens vingslag i ryggen så är vi uskor och ssk:arna hemskt tacksamma över den utveckling som skett sen 1942 då bilderna är tagna.

För ve och fasa om man skulle få den introduktionen på lyft och bärtekniken innan man ska gå på sitt semestervikariat i vården.

Fast visst....denna där sjukhusbäddningen är ju något vi alltid gör eller...oopps! och undrar vad den tredje lilla kudden var till....stora björn, mellan björn och....lilla björn?.....


4 kommentarer:

  1. Klockrent!
    Som det ergonomiombudet jag är på jobbet, är jag väldigt glad att det hänt lite saker sedan -42. Dock verkar vissa (ganska många) vara fast i -42.

    SvaraRadera
  2. Hahahahaha! Guskelov för utvecklingen ja!

    SvaraRadera
  3. Ja visst finns det gott om 1942...och det är väldigt svårt att rucka på principerna.

    SvaraRadera