måndag 7 november 2011

Privat/kommunal omsorg

Nyhetsflödet angående vårdföretaget Carema går hett och som undersköterska så undrar man vad är fördelarna med privat eller kommunalomsorg.


Man kan säkert skriva spaltmeter om man ville, men jag vill bara belysa fördelar och nackdelar med kommunal eller privat äldreomsorg.


Har man högre lön inom privata sektorn?, säkrare anställningsförhållanden inom kommunala?, jag har själv arbetat både inom privat och kommunal och ser fördelarna och nackdelarna.


Var börjar man? och hur går man tillväga...jobbar du inom privat eller kommunal och hur upplever du själv att vården/ omsorgen och personalvillkoren fungerar.


Privatvård


Själv uppfattade jag privat vård som direktstyrd, med mycket bra kommunikation mellan cheferna och personalen.


God personaltäthet men ansvarsområden inom matlagning som jag personligen inte tycker ska ingå i undersköterskans arbetsbörda..(sen om man jobbar i hemtjänst så lagar man givetvis frukost eller kokar kaffe men middagar ska lagas i lokala kök på orten...OBS INTE storkök med matförpackningar med länsutskick.)


Att det sen finns ett vinstintresse bakom allt är ju en självklarhet för all privat företagsverksamhet går ju ut på att få vinst i företaget, resultatet av detta varierar och är en smula skrämmande.


Lön och lönefrågorna var under all kritik även med kommunal som faktiskt inte räknade oss som "äkta" kommunalare vid förhandlingarna, 


Mindre företag med liten administration eller stora företag med trygghet i utbetalningarna.


Egna sjuksköterskor, fördel / nackdel?


Städning....omsorgen kommer väl i första hand?


Fria arbetskläder..det ni! det skulle kommunen lära sig av.


Kommunal vård:


Trygghet, stor administration och säkra löneutbetalningar, kommunala sjuksköterskor, och vårdapparaten inom kommunen.


Lönen mellan kommuner och kommundelsnämnder kan variera betänkligt


Arbetskläder...ett skämt iallafall i vår kommun.


Ansvarsområden som  varierar från allt till blöjor till datorer....omsorgen kommer väl i första hand?


Städning...omsorgen kommer väl i första hand?


Så vad blir utvärderingen av detta? .....Framtiden får utvisa.

3 kommentarer:

 1. sv; Hoppas ni slipper ta upp den ur källaren, den kan stå där ;)
  Krya på er från förkylningarna och hoppas du får en bra jobbarkväll.

  SvaraRadera
 2. Jag är en stolt arbetande undersköterska inom Carema! Tv och tidningar får det att låta betydligt värre måste jag säga. Jag upplever inte alls de problemen de har tagit upp i alla sändningar och artiklar.

  Dock har vi inte den tiden för våra boendet på hemmet jag jobbar och det känns fruktansvärt, vi är underbemannade och tiden finns inte, ofta äter dom frukost ihop, efter hand då vi fått upp dom och alla morgonbestyr med varje enskild person är färdig. Det är hemst, jag jobbar på ett demensboende och dom behöver verkligen oss vid deras sida men vi har inte tiden.

  Mer personal BÖR sättas in, varför inget händer har väl med ekonomin att göra men jag undrar ju vad som är bättre, att anställa två/tre personal till eller låta våra boende sitta och äta på egen hand!? Det är förjävligt!

  Lunchen och kvällsmaten äter vi tillsammans med dom efter att vi innan maten fått lämna dom lite ensamma i dagrummet för att vi i personalen, två personer, måste tillaga lunchen/middagen själva då vi inte har någon kökspersonal!

  SvaraRadera
 3. Väntade lite på ett svar från dig för jag vet ju att du jobbar inom privatvården.
  Att ni är underbemannade är oacceptabelt och är avdelningen en demensavdelning så är det en stor skandal.
  Och även på kommunala boenden finns den fula ovanan att personalen ska stå för matlagningen trots att personalen definitivt inte har tid med detta om omvårdnad och den sociala tiden ska hinnas med.
  Och är ni två personal som sen ska laga mat och servera samt mata ev personer så är det en omöjlig situation på en demensavdelning, (även en somatisk avdelning)
  MINST TRE personal och kökspersonal som INTE deltar i vårdarbetet.
  Vi hade det så på det privata boendet jag jobbade på.
  Är numera en stolt arbetande kommunalt anställd...njae stolt inte med lönen men i övrigt stolt uska.
  Så Jesse stå på dig och är ni personalen fackligt anslutna ska ni påtala problemet med personaltätheten för cheferna och även facket.
  Så ni som jobbar på det boendet är hjältar om än onödigt stressade...
  Kram

  SvaraRadera