lördag 18 juni 2011

Schemaläggning.....en plåga eller lättnad

Ett arbetschema kan se ut precis hur som helst och det senaste tillskottet är ju Timcare....vår räddning och vägen till drömschemat.
Men exakt hur svårt ska det vara att få ihop sitt drömschema och existerar överhuvudtaget något sådant.

Timecare ska ju fungera genom ett samarbete på avdelningen där alla bjuder till och byter efter bästa förmåga och den som inte vill vara med kan ställa sig utanför systemet men vad händer om arbetsstyrkan inte kan komma överens överhuvudtaget men ändå inte vill ställas utanför Timecaresystemet?

Gyllene läge....för personalmöten....suck... och man frågar ju sig varför i hela friden man överhuvudtaget ska ha Timecare till när folk vägrar byta, ändra eller ens vill kompromissa om schemat?

Är det nu någon eller några i arbetsgruppen som vill byta dagar eller helger så borde ju arbetsgruppen samarbeta?

På det hypotetiska personalmötet:

Nå alla samlade! jaha då var vi här då igen och ska diskutera ett byte till Timecare....någon som har några frågor....
-Ja hur fungerar egentligen Timecare?.

-Jo förstår du att är det nu så att du vill byta en dag mot en annan eller vill jobba kväll istället för dag eller vill byta helg så skriver du in detta i schemat och detta ska då godkännas och i slutändan så har vi då ett fyra veckors schema där alla byten finns registrerade.

-Så du menar alltså att man kan byta lite hur som helst men hur blir det då med min tjänstgöringsgrad?

-Ja fast i slutgodkännadet så säger datorn till om byterna är legitima eller inte....

-Så du menar alltså att jag kan byta precis hur jag vill och min tjänstgöringsgrad är den samma?

- Njae fast du får allt se till att du max går 20 % fel i timbanken annars kan det hända att du får jobba in timmar eller rent ut sagt bli betalningsskyldig för övertrassering av tiden/lönen.

-Åh... fan får man jobba på kredit nu också....så kallad flextid...tid till besök i baren, för vem ska då sitta och övervaka att vi undersköterskor jobbar för lite eller för mycket trots att vi faktiskt har ett schema....

-Jo det ska ni undersköterskor göra och vissa  får utbildning i Timecare och ska administrera scheman och godkänna schemorna....        (va i helvete heter schema i pluralis....)  [Arne Anka anmärkning]

-Låter precis som ett kontorsjobb?....

-Onej då det är inte invecklat och tar knappt någon tid alls...

-Och när ska vi undersköterskor få tid till att administrera scheman?       [Se där ett schema till]

-På arbetstid.

-Skulle inte vi ta hand om patienter och pensionärer på vår arbetstid?

-Jo men detta inräknas ju i arbetet. 

-Så enligt vad du nu står och säger, så får man efter byte till Timecare jobba precis så mycket eller lite man vill så länge grundbemanningen täcks och allt ska ändras efter behov varje fyra veckorsintervall?
Och vi ska även ha någon eller några som ska hålla översikten vid tid för godkännandet av det preliminära schemat?

-Jajemen!

Vid detta laget sitter hela arbetsgruppen med en obehaglig känsla av att aldrig kunna planera, samordna eller någonsin kunna få någon som helst rätsida på sitt arbetsliv igen.

Fast hade detta nu varit i en civiliserad , rättvis värld så hade Karl Bertil Jonsson kommit in genom dörren och delat ut paket med schemarader så att alla kunde få sitt drömschema.

För alla har rätt att få bestämma lite över sin arbetstid, frågan är bara måste det till ett Timecare för att lösa detta problem.

Och vän av ordning frågar sig.....vad kostar Timecareprojektet för kommunerna?,
Om det är gratis....dra den om rödluvan också och självservice har vi ju redan och ska dessa två parallellt finnas så undrar man ju var självserviceprogrammet kostade.

Uskabloggen ställer sig lite frågande till valmöjligheten att välja schema, men visst kan man byta inom arbetsgruppen så varför inte, frågan är ju måste det kosta en sån ofantlig summa för något som jag tror Sveriges undersköterskor faktiskt hade klarat ut själva.

Har vi tid? är ju en annan fråga....

3 kommentarer:

 1. jag tror att det är en övertro på att alla vill ha timecare ! Vi vill vara så flexibla,men det tror jag att alla är ändå ! Timecare gynnar i första hand arbetsgivaren och "kan" stessa arbetstagaren ! Jag skulle också gärna vilja veta vad kostar det ? Även all adm tid = pengar. Företaget är säkert den som tjänar mest på att systemet införs nästan på i varje kommun.

  SvaraRadera
 2. Exakt Gunilla, för det vore rätt roligt om någon ansvarig på kommunerna vågade svara på vad Timecare kostar, sen om nu företaget bakom Timecare vill svara så varsågod.
  Och att mer administrativa "kontorsjobb" läggs över på undersköterskorna gör ju att man gärna vill få ett svar från Kommunal om deras synpunkter på detta.

  SvaraRadera
 3. Har själv sökt svar på exakt samma frågeställning, kostnaden för det hela. Men alltid undflyende svar. Och visst gynnar det arbetsgivarna, som kör med att man har årsarbetstid, och dessa timmar ska man göra. Sedan att man kanske jobbar rövva av sej,och blir sliten, tas ingen hänsyn till. Och visst skulle det bli så bra. Men inte för oss uskor.

  SvaraRadera