onsdag 12 februari 2014

Undersköterska....

Vad definierar en undersköterska? vad får just oss att så att säga brinna för det yrke vi valt? och hur ska vi kunna hävda oss i mediabruset.


Vi syns nästan aldrig i media utom i reportage när något enstaka besök görs hos ett boende eller hemtjänst där undersköterskorna sitter uppradade i fikarummet..känner du igen dig?..allt är frid och fröjd..och självklart ska man ut på avdelningarna och ta en bild på en undersköterska och en medmänniska som får ta emot hjälp...ja eller bara sällskap för det är just det vi gör.


Vi finns tillgängliga dygnet runt i ur och skur, sitter på sängkanten eller rullatorn..en lätt klapp på axeln eller kinden, en kram, ett leende för att på ett enkelt sätt att visa att jag finns här för dig.


Vi undersköterskor kavlar upp ärmarna..ja just det vi får ju inte ha långärmat...säger dom...vi får heller inte välja vilka kläder vi vill ha på oss utan att hävda vår rätt till trivsel men i slutändan så ska allt fokus inriktas på våra medmänniskor som vi umgås med under vår arbetstid oavsett om man är i behov av vård eller anhörig.


Vi är bollplanket för frustrationen, glädjen, obeskrivlig sorg och smärta eller bara ett välbefinnande som en stund framför televisionen i gott sällskap kan ge med kaffe och smörgåsstund eller den oro en människa kan uppleva när man inte hittar eller hinner till toaletten eller bara ett obeskrivligt sug efter något gott att äta och allt detta ska innefattas i det jobb som enligt definitionen heter undersköterska.


Så vi tar gärna hur mycket skit som helst på arbetet men vi önskar att vi ibland kunde få lite mer uppskattning i medierna och en chans att kunna leva på sin lön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar