måndag 27 januari 2014

Arbetsmiljön........

Nu är det på tapeten att arbetsmiljöverket ska utreda arbetsmiljön inom små och medelstora industrier där personalen upplever ökad stress och underbemanning och osäkra anställningar som leder till arbetsplatsolyckor och sjukskrivningar.


Att anställda inom tillverkningsindustrin ska få en bra arbetsmiljö är något som vi alla önskar och där finns ju fackförbundet Metall som ett skyddsnät men om man tänker efter en stund så finns det även en annan yrkesgrupp i Sverige som upplever stress, underbemanning dagligen.


Vi undersköterskor tillhör Sveriges största yrkeskategori men samtidigt så är vi också den yrkesgrupp som ingen varken ser eller hör och fackförbundet Kommunal gör då sannerligen ingen större ansträngning för se till att vi får rätsida på våra arbetstider, anställningstrygghet eller det faktum att arbetsgivarna sparar in på personal och resurser vilket ytterligare bidrar till sjukskrivningar, olyckstillbud och utbrändhet så ingen absolut ingen startar en utredning eller ens en studie om hur detta påverkar oss undersköterskor.


Arbetsmiljöverket har väl aldrig gjort några oanmälda eller anmälda besök på ett boende eller hemtjänst trots att vi undersköterskor ska handskas med personlyftar och taklyftar utan att man ska vara två personal, för i exempelvis hemtjänsten så är det så idag att dom flesta arbetar ensamma både dag och kvällstid.


I vissa delar av vårt avlånga land finns även ensampatruller i kvälls- och nattpatruller så frågan är ju finns det inget intresse att utreda undersköterskornas arbetsvillkor?

Vi skulle uppskatta att arbetsmiljöverket, medierna och framförallt Kommunal satte oss på prioritetslistan och såg till att kommuner och privata arbetsgivare fick ögonen på sig så att vår arbetsmiljö kom upp till ytan.


Men vi är ju bara undersköterskor så vi ska inte klaga.....

4 kommentarer:

  1. Jag har läst denna kedja med stort intresse och den väcker många tankar. Jag tycker att vi borde reflektera över varför undersköterskan fungerar så dåligt i omvårdnadssituationen trots tillsägelse från sjuksköterskan. För det första: jag tycker vi ska sluta med det nedvärderande och förminskande namnet UNDER-sköterska som bara ytterligare befäster den gamla attityden om att usk är UNDER-ställd och mindre vetande. Jag tycker att professionen skall istället kallas fittsköterska, vilket bättre beskriver denna yrkesgrupp och dess aktiviteter. Fittsköterskan måste få sitta i lugn och ro i timmar i sträck och läsa damtidning för fittan har det annars för stressigt, speciellt om ssk ber fittan att utföra patientvårdande uppgifter. Städa orkar fittan överhuvudtaget inte göra utan måste bara sitta stilla. Sedan ska fittsköterskan dricka kaffe och äta bullar för det är viktigt att ha ett tjockt fettlager som skyddar fittan. Övervikten ger också fittsköterskan en anledning att ständigt tycka synd om sig själv och hitta på krämpor som man kan skylla på när fittan inte har lust att städa mera. Efter kaffet ska fläskpaddan stånka iväg till rökrummet där fittsköterskorna samlas och ojar sig över vilken jobbig dag det har varit. Sedan är det faktiskt dags för fittan att sjukskriva sig, för nu har fittan gått in i väggen. De fittsköterskor som har ungar tar förstås ut VAB-dagar för det ger bättre ekonomi för fittans familj.

    Jag tycker att facket ska ta tag i detta och förbättra fittsköterskornas arbetssituation.

    SvaraRadera
  2. Ursäkta en liten undran men är denna kommentar allvarligt menad?
    Och ordet F var verkligen väl använt....och som vanligt så är vi manliga undersköterskor inte inräknade.........
    Men som sagt är det bara skräpkommentar så kan jag ju bara säga F¤ you isåfall...ja där fick jag till ett f ord! =)

    SvaraRadera
  3. Vilken kommentar!! ska vi sjuksköterskor ta åt oss för det står..f-sköterskor? och jag har då aldrig upplevt att en undersköterska inte gjort ett jobb som jag har bett om, annars så finns ju en orsak till det, att man inte är van vid den arbetsuppgiften.
    Och är det en sjuksköterska som skrivit detta så borde han eller hon veta bättre än att ösa skit över sina kollegor för det är just det vi är, vårdpersonal allihopa

    Citat
    "för nu har fittan gått in i väggen"
    Kan vi får se en bild på det? ha ha eller förresten nej det räcker så.

    Jobbar du helgen? isfall kör försiktigt det är halt kram

    SvaraRadera
  4. Vi Undersköterskor är livsviktiga för syrrorna så syrrorna mer är sällan inte har samma kunskap eller erfarenhet inom omvårdnaden. Det är vi undersköterskor som är NÄRA patienten/brukaren och lär känna dom, syrrorna träffar dom men känner mer eller mindre endast till deras anamnes och current sjukdomsbild.

    Vad skulle hända om alla uskor strejkade som syrrorna gör?
    Jo, det skulle säkert sluta bra..

    --------------------------

    FLAK! Vad kul att läsa lite här inne igen, det är ju evigheter sedan!! Ska försöka bli lite bättre på att blogga nu när underverket är så lite och just under första året så hinner man ju blogga som attans, precis som med första barnet men då fanns intresset på ett helt annat vis. Det var "roligare" saker att skriva om i allmänhet för 10 år sedan när jag började blogga. Idag är det bara bekymmer i världen, uskor får skit, syrror klagar på uskor för att vi inte gör "som dom säger" osv.. HUR KUL ÄR DET!? VI USKOR ÄR GULD VÄRDA MED SYRRORNA SKULLE INTE FATTA DET FÖRENS VI VAR BORTA! hihi

    KRAM på dig!

    SvaraRadera