fredag 17 februari 2012

Kommunal största facket?

Av alla fackförbund är kommunalarbetarförbundet landets största fackförbund...frågan är bara om dom använder sig av detta i förhandlingarna med arbetsgivarna.....knappast för då skulle inte undersköterskornas situation se ut som den gör för vi har Sveriges sämsta löner.


Visst svepskäl att vi jobbar i kvinnoyrke.......det finns ingen ekonomi för att höja lönerna inom vården.......och den tydliga trenden är att medlemmarna i kommunal tvekar att ta på sig fackliga uppdrag...vad kan detta bero på?


Så med det i bakfickan kan man undra om inte Sveriges största fackförbund borde visa lite muskler och ställa hårdare krav på arbetsgivarna för att radera ut löneskillnaderna för undersköterskor i vårt avlånga land.


För det känns inget vidare för en undersköterska att tjäna under 20000 kronor i månaden innan skatt samtidigt som andra undersköterskor tjänar upp mot 23000.


Att kommunal tappar medlemmar är en naturlig utveckling som beror på att kommunal knappast gör rätt för sig.


En högre rättvisare grundlön är ett krav, och då många av kommunals medlemmar jobbar inom privatvården så borde dom få samma hjälp som kommmunanställda, för vem som är arbetsgivaren ska inte ha någon roll.Man undrar verkligen hur kommunal och arbetsgivarna tänker..för hur ska ni kunna locka nya undersköterskor till yrket när vi som redan jobbar i yrket tjänar så låga löner så man knappt vågar nämna för utomstående hur mycket man tjänar.


Har man ett normalt liv eller familj så är en lön på ca 19500 ett frågetecken, för är man inte 18 år och bor hemma hos sina föräldrar så är en sån lön ett stort skämt...och är man sen utbildad uska så känns det som utbildningen är oviktig för i lönekuvertet syns skillnaden inte mot ett vårdbiträde.


Vi har individuella löner men det är ju ett ännu större skämt för det skulle ju innebära att vi som har dessa skitlöner skulle vara urkassa undersköterskor, vilket definitivt inte stämmer om man frågar brukare och arbetskollegor som vi jobbar med.


Jag funderar på att gå ur kommunal för någon hjälp med att få upp lönen till en acceptabel nivå för en vuxen person har vi inte fått...för en undersköterska ska inte behöva tjäna under 21000 i Sverige idag, isåfall ska personen i fråga vara nyutbildad, nyanställd på provanställning.


Vi som jobbar i omsorgen måste få en möjlighet att försörja oss på en skälig lön.


Så visa musklerna kommunal och visa oss att ni står på vår sida för det märker vi inte av, iallafall inte ännu.


Annars är risken stor att ni drabbas av medlemsras utan dess like och kanske bildas det andra typer av fackförbund som ser efter just oss undersköterskor.


För om man kritiserar just kommunal eller kommunerna så är man ju inte rumsren och då är man obekväm och illojal, fast det egentligen är dom som är icke rumsrena och illojala i behandlingen av oss undersköterskor.


Den politiker/ enhetschef/ kommunalarbetarförbundsperson som vågar försvara och hävda att min lön är en skälig lön att leva på kan byta med mig ett år så ska vi se om han eller känner sig lika säker på sin sak.

5 kommentarer:

 1. Jag tillhör vårdförbundet men dom gör i gengäld inte så förskräckligt mycket för oss sjuksköterskor, tyvärr..
  Önskar dig en trevlig helg och hoppas vi slipper snö annars ska jag slita mitt hår.
  kram

  SvaraRadera
 2. Jag har skitlön ..men jag är glad att jag har mitt vik.men skitbra att du skriver om d

  SvaraRadera
 3. Jag är ju medlem i transport fortfarande fast har blivit tjatad på om kommunal men jag känner att jag avvaktar...min provanställning pågår fortfarande fram till juni...håll tummarna i förväg=)
  Kram

  SvaraRadera
 4. sv; Men då får jag "Gratulera" i efterskott, och hoppas du hade en fin födelsedag ;))
  Kramiz ♥

  SvaraRadera
 5. Undra om man som vikarie får någon löneförhöjning?

  SvaraRadera