fredag 18 februari 2011

Alla är vi olika.....lika jobb.....

Handen på hjärtat vännen..... hur ser du på din arbetskompis, hur vill du bli bemött på jobbet?


Är man tjej eller kille så bemöts man olika, och ur tjejens synvinkel så får hon höra att lilla vännen du kan väl inte fixa den där manicken...eller i patientkontakter så påpekas ofta hur män gör sexuella inviter mot tjejer, och vad sa arbetskompisarna när du berättade?  


Ingen frågar exempelvis hur en tjej känner sig om hon duschar en manlig patient/pensionär, och frågar någon någonsin tjejen om hur hon upplever situationen?  och ingen INGEN arbetskompis har väl sagt till dig (tjej alltså) att du tänder väl på äldre gubbar...eller? har någon sagt så....på skämt alltså....nedrans kul eller...


Om hon inte själv tar upp upp frågan hur hon upplever att sköta hygienen på en man så nämns det sällan.


När du sitter hos chefen ( som tjej ) känner du att hon/han bryr sig om vad du tycker och tänker och när du kommer med idéer på avdelningen hur bemöts du som tjej av dom andra.


När du sen sitter där på intervju kommer frågan......vi alla väntar på......för det där långviket eller fasta tjänsten.....Ska du skaffa barn inom snar framtid...eller? för det ska du väl inte......
Hur kul är denna sammanställning och visst blir man uppskattad......


Får en tjej frågan om hon brukar vara i tvättstugan frågan? rent allmänt fördomsfullt frågat?

Frågar man en tjej om hon brukar hjälpa till i köket?


Som kille får man höra lite andra frågor...............................................
Finns det nån kille som fått sexuella inviter av en patient....och vad sa arbetskompisarna då om man då skulle tala om det? någon som råkat ut för det?


När en kille duschat en kvinna/ patient/pensionär kommer alltid frågan innan eller efter om det är OKEJ...men det säger man inte till en tjejkollega...eller utan det tas ju för givet.
Och efterslängen kommer som ett brev på posten...... du tänder väl på gamla tanter.....lågvattenmärke....


Och frågan om hygienarbete som manlig uska tas upp varje gång du överhuvud taget jobbar nästan,
oavsett hur många år en manlig uska har jobbat.


Man är ju bundis med chefen som kille....eller? teknisk....smidig...välordig...närmast övermänsklig och får givetvis en förmögenhet till lön....för att man just är man.......eller? och barn/ barnledighet....pyttsan nått som tjejer gör.......hmmm.


En kille kan lugnt invänta frågan....brukar du hjälpa till i tvättstugan.......frågan kommer jag lovar....

Köket och laga middag....någon?.....kom igen killar inte då eller?


Så hur bemöts du av arbetskompisar, chefen, anhöriga, med förutfattade meningar, spydigheter och skämt som hör hemma vid bardisken.
Och som sista lilla avslutning frågar man sig passar sexskämt inom vårdyrket?.........................
för skämta ska man ju göra men vilken nivå ska vi föredra..................

1 kommentar:

  1. Minns när jag jobbade med ungdomar i omvårdnadsprogrammet vilken rädsla de hade inför tvättningsproceduren. vi fick visa dem bilder på hur en gammal människa ser ut rent hudmässigt och könsorgan. Först trodde jag inte det var sant när en annan lärare berättade vad vi skulle göra.. GOSCH vilka reaktioner från studenterna.. En del lämnade salen skrikandes att de skulle spy etc.. Sen efter tre år så fick man se hur de hade mognat på sig.. Men som sagt vi tar mycket för givet vad var och en tycker, känner och klarar av.. Minns även en kinesisk student som frågade de dementa om de ville bli tvättade och de sa NEJ.. Då lät hon dem vara för hon ansåg att man inte skulle kränka äldre.. JaPp.. Så nog måste frågor upp till diskussion allt.. //Ha det gott.. //Helena

    SvaraRadera