onsdag 23 februari 2011

Tänk.....värt om både det ena och andra....

Hur kommer det sig att överallt i samhället finns en uppfattning om att dom rika ska betala mer skatt, mera avgifter just för att dom är rika?
Inte en helt otänkbar tanke eller hur?
För tjänar du mer ska du givetvis betala mer, men hur blir det då när du blivit gammal och hamnar på det kommunala hemmet?

För har du varit en av dom lyckligt lottade som kunnat lägga undan en slant till din pension och dina "bästa" år så gäller plötsligt just den regeln när du ska flytta in på hemmet.
Vilken regel? jo för har du pengar på din bankbok så räknas dom in i ditt underlag för hur mycket du ska betala i hyra/avgifter för mat och liknande.

Detta innebär att om du nu har en slant från din försäljning av ditt hus, som du förövrigt betalat i lån under flera års tid och sen några år varit skuldfri på fram till försäljningen nu genast ska behöva ta av dessa pengar för att betala hyran/avgiften för ditt lilla rum på hemmet.

Inte så farligt tycker nog vän av ordning men tänk efter nu och fundera för just du......  i rum 14 får alltså en kostnad på hyran / avgiften på exempelvis 9000 kr i månaden och detta ska du betala med din pension som inte täcker en kostnad på 9000 och då räknas inte kläder, hygienartiklar, och i övrigt en trevlig möjlighet att kunna spendera dina pensionsår på hemmet i lugn och ro utan pengaproblem. Och din granne vägg i vägg hur har hon/han det?

Jo där fanns inga sparade pengar så där får den pensionären betala ordinarie hyran och avgifter och detta kanske slutar på exempelvis 5200 trots att ni bor i samma rumsstorlek på samma hem och med samma service.

Och pensionären i nr 14 får se sitt sparkapital försvinna och blir en fattig pensionär trots åratal av slit.
Nu tycker man faktiskt att om man nu har en sparad slant så ska den inte påverka hyran och avgifterna på ett boende för äldre men så är det i praktiken.

Och borde det vara någon rättvisa alls så borde alla betala exakt lika mycket för sitt rum och servicen och isåfall om vi nu ska räta ut orättvisorna så borde faktiskt pensionären med den lägsta grundpensionen  få lägre avgift /hyra för då hade man ju haft en rättvisa åt andra hållet för den är som fattigast.

Och varför ska man som hårt arbetande människa jobba hela livet för (låt oss säga 20 000 i månaden) för att den dan du går i pension klara dig på en bråkdel av din ursprungliga lön som pensionär och till råga på det betala skatt.

Men vad det gäller höginkomsttagarna så har dom alla möljligheter att privatpensionsspara och få avgångsvederlag, fallskärmsavtal och ändå få ut statlig grundpension....inte konstigt att pengar saknas i systemet för runt om i vårt land sitter pensionärer med usla grundpensioner och får knappt vardagen att gå ihop.

Om du sen är en av dom där höginkomsttagarna...privat pensionsförsäkring....fallskärm....välbetalt chefsjobb kanske till och med VD....svarade du ja på detta? så borde du inte ha rätt till statlig grundlön automatisk om du inte blir utfattig den dagen du går i pension, sen om du nu har en himla massa pengar på ditt konto så att du skulle klara dig utan grundpensionen så borde du faktiskt kunna avstå från den till förmån för pensionärerna som kämpar varje dag för att få ihop till skorpan med lite lätt och lagom på.

Så du metallarbetare, byggnadsarbetare som slitit ihop din lön under alla dessa år borde få en värdig tid på hemmet och kunna unna sig en Skåne akvavit till helgen...och bibliotekarien som kämpat och fått förslitna tummar och axlar borde kunna få pengar över till mer än ett smörgåsrån med damm på.

Så inför ett rättvist pensionssystem där arbetarna, hemmafruarna, med flera får ut en pension som man kan leva på  och vem ska betala detta?

Jo höginkomsttagarna som skulle avstå från sin del av pensionskakan och leva på sin privata pensionförsäkring och fallskärm......

För lite medkänsla och förstående och sunt förnuft borde nog även kommunen, höginkomsttagaren och staten kunna ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar