torsdag 1 september 2011

Problematisk lösning i paradoxen

Allt för ofta hör vi om problem i vården och nu har det uppdagats att personal missskött sig och agerat oriktigt och oetiskt mot vårdtagare.

Vad får vi höra?, jo att vi som vårdpersonal ska utbilda oss, visst utbildning ger insikt men vad är det som säger att alla vi som jobbar faktiskt är rätt personal för jobbet.

Den kommunala Las:en ger upphov till ett och annat systemfel där människor som skulle vara utmärkta medarbetare och vårdare blir utestängda från yrket trots att dom ställt upp och arbetat i åratal på vikariat.
Samtidigt finns det folk inom vården på andra sidan om LAS :en som missskött sig, anställda i vården som inte borde arbeta som undersköterskor.

Detta moment 22 där utmärkta vikarier till sist struntar i vården och söker sig vidare ger upphov till en dränering av lämplig personal, och detta gäller ju även ordinarie personal som söker sig vidare till andra yrken på grund av dåliga förhållanden och löner.

Utbildningsföretagen gnuggar händerna och håvar in pengar och vi undersköterskor får knappast en märkbart högre lön för kommunen lägger istället pengarna på utbildningarna som faktiskt kan inträffa på våra lediga dagar, där vi knappt får milersättning för att ta oss till utbildningen.

Paradoxen i det hela är ju att vi alla undersköterskor blir stämplade som mer eller mindre olämpliga och måste utbildas i stället för att leta upp problemet och åtgärda detta.

Att kommunalarbetarförbundet sen godkänner möjligheten för kommunen att behandla personal,  vikarier med osäkra / ovissa anställningar och en omöjlighet att få ett fast arbete.

Ordinarie personal som känner en besvikelse över responsen från sitt fack över arbetsuppgifter som utökas, lönesättning på marginalen och semesterersättningar, övertid som skattas bort.

Det enda vi kan hoppas på är att medier, fackförbund och kommuner, (den sistnämda har väldigt svårt för detta) inser att felet kanske inte ligger hos oss undersköterskor som hel arbetsgrupp utan systemfelet ligger i händerna på dom som beslutar över våra huvuden.

2 kommentarer:

  1. Håller med för alla passar inte som vårdpersonal så då ska det vara lättare att göra sig av med dom.
    Frågan är bara om det ska vara lika lätt att göra sig av med dåliga chefer inom omsorgen för dom ställer också till problem som påverkar sjukvården

    SvaraRadera
  2. Håller med... Sen de som verkligen skulle passa i vården får inte möjlighet då utbildningssamordningen är för avancerat för den enskilda att klara i många fall... ekonomin tillåter inte med den usla lönen många har och sen mamma-pappa ledigheter och små barn... Dyra böcker.. Är ju lärare nu för en grupp och jag ser hur dom sliter och dubbelarbetar utan morötter...fördjävligt rent ut sagt.. Har samtidigt en distanskurs där den som läser själv får anpassa tiden.. Hur suveränt som helst... Orättvist är vad det är..

    SvaraRadera