tisdag 27 september 2011

Klädsamt....fortsättning...ett tvång?

Uskabloggen har tagit upp vårdpersonalens kläder innan och du som är intresserad kan läsa här http://uskabloggen.blogspot.com/2011/02/kladsamt.html

Det senaste vi vårdpersonal har hört inom vår kommun är att vi ska få nya arbetskläder, Wow vilken lyx tänker ni nog men smolken i bägaren blir att vi ska få klädkod...som vilket annat företag som helst..vi ska få dresskode..bli stöpta i samma form och rätta in oss i leden för nu ska vi få vackra kläder modell år 1867 som innefattar pikettröja, långbyxor i dom härliga färgerna rött, blått och grått...lite som Henry Ford sa köp en T-ford i vilken färg som helst bara den är svart.

Så vi backar tillbaka till sanatorie, institutionstiden där strama dressar och uppsatt hårmodet rådde, för pensionärerna idag ska tydligen inte få se sina undersköterskor i individuella kläder längre.

Hygienregler stegrar till oanade höjder där varje vårdtagare har blivit en smittorisk och vi ska bära förkläde..handskar vid all kontakt men människan bakom den så kallade vårdtagaren.

Fast visst, det finns personer med aids, hepatit och annat men då är det ju faktiskt så att sjukhuset har ett ansvar att förvarna oss innan personen anländer till boendet.
För vi ska inte behöva vara klädda som plastintäckta mumier hela dagarna.
Vill du verkligen bli bemött så..?..när du blir gammal?

För vi ser snart ut som infektionsklinik där allt ska vara sterilt, och visst magsjukor, förkylningar, och bacellusker, och virusar finns i vår omgivning men vi spritar ju oss och kan rimligtvis knappast gardera oss till 100 %.

Alla vet att dagis och småbarn är smittohärdar, så då ska alla småbarnföräldrar enligt kommunens resonemang nekas jobb inom vårdyrket då eller? och vi som överhuvudtaget har med barn att göra också..arbetskraften inom vårdyrket skulle tunnas ut om man så säger, så varför ska vi ha denna bacillskräck..för sjuka blir vi och dom oavsett hur vi skyddar oss.

Vi killar i vården borde ju få vaccinering mot tjejbacillerna=)..för dom finns ju gott om på arbetsplatserna...hmm står det något sånt i kommunens hygienregler månntro?

För vi tar ju hand om människor, och dom har väl rätt och få se människan bakom vårdgivaren och inte en person som kommer in i heltäckande plast bara för att sitta på sängkanten en stund, knappast läge för förtroende och närhet för frågan vi undersköterskor ställer oss är ska vi överhuvudtaget våga ta i vårdtagaren utan handskar.

Är det så vi vill ha det, men visst vid toalettbesök nedre tvätt och påklädning används ju vinylhandskar men övriga tillfällen...hur gör vi då...? två meters avstånd och användning av robotarmar...

Gummidräkt med cyklop blir nästa hygienkrav bara så du vet...fast du kan får våtdräkt också till duschningstillfällen..för gud nåde dig om då råka få hudkontakt man kan ju få rabies...

Så vad händer då om man inte vill ha dessa kläder utan tycker att kommunen kan satsa dessa pengar så personalen själva kan få välja vilka kläder dom vill ha på sig, arbetsvägran eller ordervägran?

Jag säger (bring it on) så får vi se om ni vill ta den striden för personligen tycker jag så här att ska kommunen kräva att vi ska ha "vissa" kläder på oss.. (bara så du vet så ska klänning, piratbyxor och leggings bannlysas..långbyxa på syster och bror...här visar vi inga vader trots 27 grader på sommaren men kortarmade tröjor går tydligen bra.....

Jo tillbaka till vad jag tycker/kräver isåfall..ska dom kräva att vi ska ha dessa kläder så ska kommunen stå för kostnaden av personalens arbetsskor.

Framtiden får utvisa men vi undersköterskor ska stå ut med mycket, väldigt mycket....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar