söndag 11 september 2011

Skärpta krav för demensvården

Som vi hört i nyhetsflödet så har det funnits boenden där pensionärerna fått vara utan personal på nätterna och kommunerna har haft en spariver att dra in tjänster och inte tillsätta nya medarbetare efter pensionsavgångar.

Detta har drabbat både den somatiska och demensvården men nu drar socialstyrelsen åt svångrämmen och vill tvinga kommunerna att skärpa sig.

Vi uskor tackar innerligt och önskar nu att reglerna även kommer och gälla tillsättning av lämplig personal inom demensvården för Lasen ger upphov till situationer där personal blir anvisade en tjänst på ett demensboende och känner personen att den inte klarar jobbet riskerar den att bli nerflyttad på listan.

Ett smidigt sätt att kringgå anställnings-skyddet och arbetsmiljön för hur funkar det på en demensavdelning när en personal inte trivs, det drabbar ju först och främst personen och arbetskamraterna och även pensionärerna.

Kommunerna måste bli tvingade att utlysa tjänsterna så rätt personal kan få söka dessa tjänster för arbete på en demensavdelning är ett krävande och uttömmande jobb.

Nattpersonalen inom vården är ju våra änglar och offrar hälsa, sömn så dom behöver lite extra uppmuntran och vi dag/kvällpersonal är otroligt tacksamma att det finns personal som orkar jobba nattetid.

Den som jobbat natt vet att frammåt tre, halv fyra på morgonen är man inte precis piggelin så natt och dagpersonal behöver snackas vid och kolla av läget ibland.

Vi tillhör ju samma gäng oavsett vilken tid vi jobbar på........  

3 kommentarer:

  1. Som gammal föredetta nattarbetare så håller jag med för man blir sliten & frustrerad och utbränd.
    Att det sen finns förslitningar mellan natt och dag personal där man inte blir informerad om ändringar, medicineringar och andra saker gör att det blir ytterligare besvär.
    Har man sen småbarn så...puuuh............
    Ha en trevlig söndag!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hoppas verkligen att det blir en ändring på personaltäthetsfrågan. Inte roligt att ofta jobba kort, och slitsamt är det också.

    sv; Tack för resposen ;) precis dom orden sa jag också, när dom pratade om att skicka hem henne (i helvete heller);)

    Ha en lugn och skön söndagkväll

    SvaraRadera
  3. jag hoppas verkligen att socialstyrelsen skriver en bemanningslag som är bindande.Inte enbart riktlinje eller minibemanning på natten demensboende Jag vill tro att det ändå blir bättre än vad det är idag. Hade inte motionens skrivits som gick igenom ,så vet ingen vad som hänt.I nationella riktlinjerna för demenshandikappade fanns inget om minibemanning,även om flera remissinstanser påpekat detta. Det behövs ett nationellt bemanningstal på alla äldreboenden.
    Äldreomsorgen får alltid stå i strykklass då budgeten fördelas

    SvaraRadera