måndag 2 januari 2012

Sysselsättning..schema..hmmm

Just nu pågår omställningen till ett nytt system med schemaläggning som ska administreras av undersköterskorna själv.


Vi ska kasta våra gamla fasta scheman och bygga upp ett flexibelt schema, så kallat önskeschema.


Och vem ska då ta sig tid att fixa ihop detta schema på arbetstid?..jo vi undersköterskor..och när vi väl lagt vårt schema så ska det administreras av någon så allt stämmer och vem ska göra detta? jo ett antal utvalda stackars undersköterskor som på arbetstid och "ledig" tid ska fixa och trixa och kontrollera att avdelningen schema fungerar enligt bemanningskrav, etc.


Orosmolnen hopar sig för vem vill ha ett system där det går ut på "önskeschema", visst tanken är god men hur många av oss kommer att kunna lägga vårt eget önskeschema, samt vi ska lägga tid på att lägga nytt schema var fjärde vecka och få ihop det hela och då ska andra undersköterskor som fått jobbet att administrera om våra scheman ta sig tid att rätta till fel och brister, så blir det nog knappast mer tid över till pensionärerna.


Nej tänk om, för vi kan själva samarbeta på avdelningarna och byta dagar så får vi automatiskt vårt eget önskeschema UTAN överseende från högre makt.


Och administativa sysslor som schemaläggning ska faktiskt skötas av kontorspersonal, eller ska vi också ta över löneassistentens jobb snart?


Så skrota och låt oss vara just undersköterskor med ansvar för just omvårdnad, medmänsklighet och sociala kontakter.


Så arbetsgivaren och facket kan f¤ you och facket får gärna skärpa sig och ställa sig på vår sida.


Upp till kamp Uskor! vill vi ha det så?

2 kommentarer:

  1. Hmmm, innan vi flyttade så skulle man börja med önskeschema på det jobbet, och jag kände precis som du skriver, hur ska det hinnas med på arbetstid??? Jag har kontakt med fd arbetskamrater, och det sägs fungera bättre än väntat ;))
    Och när jag började på IVA, så fanns det där också. Lite skeptisk från börja, men nu tycker jag det är helt superbra ;)) sällan det blir någon ändring av det jag lagt. Och dessutom kan man direkt lägga in om semester, och få den beviljad genom schemat.
    Men varför lägga för bara 4 veckor i taget??? Vi lägger för 2 månader i taget, och över sommaren för 3 månader. Det sparar tid för både dig som lägger, och för den som sen ska diffa.

    Önskar en fin dag, och vill ni ha lite snö, så kom och hämta bara ;)))

    SvaraRadera
  2. Vi har nått som heter TimeCare och det utgår från vår önskan, sen ska vi diffa våra egna scheman så det stämmer överens med profilen innan det fastställs och chefen godkänner det. Vi lägger fem veckor i taget. Sommartid är det tio veckor.
    När vår kommun införde det här var det enl mig det bästa de kunde göra. Man arbetar när man kan :)
    Semesterdagar sparas för man kan styra det på sätt att det blir planerade lediga dagar istället de dagar man behöver vara ledig av någon anledning.

    Vi lägger som sagt fem veckor i taget, vilket ger 185 timmar på en heltid. Vi får även spara timmar i en timbank som vi sen kan ta ut i mer ledighet, vi får ligga 30 timmar plus eller minus i timbanken. Ena perioden kan det bli mer jobb och andra perioder mindre jobb, helt upp till var och en.
    Åh så mycket tid tar det inte när man har kommit in i det. Tar väl 10 minuter att lägga in schemat och sen fem minuter här och fem minuter där när det diffas. De två som på mitt jobb ser till att det blir klart, lägger in vikarier mm lyfts ur vården de dagar det ska fixas och trixas, tiden tas inte från profilen (bemanningen i gruppen)

    Jag gillar det :)
    Uska inom äldrevården.

    SvaraRadera