söndag 2 oktober 2011

Pension...en tillgång eller hållplats

Vi inom kommunen hör ständigt att det är brist på tjänster och att kommunen har för många undersköterskor anställda vilket leder till att undersköterskor får gå på långtidsvikarieat eller timmar eller rent av hemma med betalning.

Samtidigt finns det personal inom yrket som går kvar på sin tjänst efter dom fyllt 65, och visst förstår man dom för dom som jobbat deltid får en pension som skrämmande låg men dom har ju själva valt tjänsten så då vet dom ju det från början.

Deras och våran situation blir ju knappast bättre av en låg lön som är pensiongrundande och svaret på detta man får är pensionsspara privat, men hur ska man få ihop detta då lönen knappast räcker till att spara något på?

Den allmänna uppfattningen inom kommunen är att det saknas unga människor som kan ta över när pensionavgångarna inträffar men hur ska vi få unga att vilja satsa på vården när dom  blir utnyttjade med låg lön, insatta på ovissa timvikariat och undanskuffade så fort dom når i närheten av las:en, hur löser då allt detta....?

Svaret på detta överlåter jag till Er för ni vet redan vad som krävs..att sen få kommun, facket att förstå är betydligt svårare.

2 kommentarer:

  1. Jo, Vi vet nog alla som är i yrket, vad som krävs. Men den lösningen kommer nog aldrig att bli verklig, tyvärr.
    Tänkvärda ord.
    Ha en fin måndag en/kväll

    SvaraRadera
  2. Alla som jobbat som vikarie vet hur slitit det är och får man inte ett fast arbete så blir allt besvärligt.
    Det är inte lätt att vara ung idag, tänk bara att bilda familj och inte ha fast arbete.
    Ingen bra grund att stå på och som småbarns förälder så vet man hur ansträngd ekonomin blir.

    Flak
    Jaså har du också bakat vaniljhorn...dom är underbart goda...lägger sig på hullet men vem bryr sig..=) får väl träna lite extra..
    kram

    SvaraRadera