måndag 4 juli 2011

Robot i vården

Careeducation tar upp ämnet så jag hänger på även om vi inom åldringsvården inte har kommit dit än....

Jag är emot all typ av robotar inom vården, iallafall i patientnära miljö.
lite orosmoln för vårdpersonalen som snart blir arbetslösa och patienterna får kommunicera med en robot istället eller en videolänk till övervakande vakten.

Fast visst i kliniska miljöer så vore ju robotar tänkbara, men vem vill bli omhändertagen av en robot?, få sin mat leverad av en plåtnicklas.

Besparing av personal har redan gått för långt och ska tid sparas?
För vem?, och ska det då sparas tid inom vården så frågar man sig varför? och vem vinner på detta tror nog att patientköerna knappast kan kortas på grund av just robotar...och siktar vi åt det hållet så är vi ett steg närmare löpande bandmentaliteten.


Robotar i åldringsvården då?
Gå ut med pensionärerna, mata dom och lägga dom påklädning...vilken framtid vi ser, anpassar man sen utseendet på roboten efter mänsklig form är vi ännu mer ute och cyklar.
Men visst finns det en robot som kan bre smörgåsarna åt mig på kvällen, tvätta, diska, samt stryka så varför inte...hmm njae jag fixar nog det själv istället...fast en sån där bil som han KIT som kör själv hade varit fint...eller?
Tänkande rullstol/rullator,   -mot affären whoff... iväg fast vill vi verkligen ha det så?

För hur ser du på roboten inom vården som frågan är på Fröken Fräs sida:
http://careeducationpunktse.blogspot.com/2011/07/sjukskoterskerobotar-i-framtiden-hmm.html

Uskabloggen lägger in sitt veto mot vårdrobotar för vi såg hur det gick för industrin...fast skillnaden var ju att där skulle man bespara personalen tunga, farliga, hälsofarliga arbeten och där haterar man ju inte människor utan material och saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar