tisdag 12 april 2011

Värdegrund.....en självklarhet eller nonsens?

Det talas vitt och brett om vikten av att ta vara på pensionärenas och vårdtagarnas intressen, och sociala behov och ni som gått undersköterskeutbildningarna vet hur det tjatas om just dessa ämnen.
Men hur är det i verkligheten....hos kommunerna då alltså undrar man.

För vi hör talas om Timecare....inom hemtjänst ska det utvärderas exakt hur många minuter man ska vara hos varje pensionär, så har den pensionären fått beviljat fem ( fem ) minuters besök för att ge medicinen så ska besöket ta exakt 5 minuter inklusive restid oavsett hur långt du ska köra.

Allt ska utredas och även personaltäthet...för det får ju inte bli överskott i personalstyrkan så personalen får vackert rapportera exakt hur mycket dom gör på dagen för alla dagar är tydligen precis exakt likadana trots att vi jobbar med människor.

Och restiden om man nu arbetar i hemtjänsten på landet då? nej den räknas inte för det gör dom inte i stan....

Vilka är det då som bestämmer en sån sak? jo cheferna som har en rätt stadig lön att inkassera varje månad och i många fall knappast behöver rapportera vad dom gör på dagarna....eller ha ansvar för pensionärer eller patienters välmående både fysiskt och psykiskt.

För vilken vårdpersonal vill säga till gumman Greta Lisa i telefon att  om du klär av dig kläderna nu så kommer jag om en halvtimma och duschar dig, och skulle nu mot allt förmodan gubben Tor Axel vara en av dom stackare som ska ha medicin och personalen passerar honom på väg till Greta Lisa så får han räkna med att han endast får sitt 5 minuters besök trots att han vill berätta att hans dotter just fått barn och han är rätt nöjd med detta, eller kanske en släkting som just dött och han behöver tröstas....nehe du Tor Axel nu måste jag kuta för mitt 10 minuters besök hos Greta Lisa....och personalen rivstartar på gårdsplanen och försvinner...

Effektivitet....jojo...men vill vi ha det så? var inte hemtjänst inrättat för att skapa trygghet för äldre som fortfarande klarar sig i hemmet.

På sommaren kan hemtjänsten ju ligga på rätt hårt på vägarna....polisen blundar nu va=)....eller? inte.... men på vintern finns det faktiskt snö i detta land så en hemtjänstrunda tar ibland flera timmar i värsta fall.

Och allt ska utvärderas och du som jobbar på ett vårdhem, särskilt boende eller gruppboende ska nog inte dra på smilbanden för kommunens chefer har siktat in sig på Er också så snart ska ni också utvärderas in i sista minut.

För gud nåde dig om du tar några extra minuters tid till att sitta och prata en stund, hjälpa en pensionär som fått diarré precis när ditt kvällsskift har slutat för att underlätta för natten eller om nu hemtjänsten kört fast i en snödriva eller inte hittar till pensionären........då svarar ni, vi får inte åka ut och hjälpa till för vi är underbemannade och sekretessbestämmelserna förbjuder oss samt vi hittar inte heller.

För den ordinarie personalen i hemtjänsten som var med i utvärderingen och som nu blivit omplacerade på andra orter eller uppsagda har ersatts av vikarier som aldrig jobbat på den orten eller vet hur hemtjänsten fungerar.

Lysande SICKAN....för det är just det cheferna inom omsorgen har en plan.... att riva ner hela omsorgen bara för att visa sig effektiva så dom själva kan inkassera sina löner och verka duktiga.

Fast skulle det mot all förmodan finnas en duktig chef där ute i Sveriges avlånga land som inte känner igen denna mentalitet som finns hos många enhetschefer och kommundelschefer, så får den personen gärna skriva sina tankar och funderingar kring detta.

För det finns ju inte ett arbete till inom Sveriges gränser som styrs lika vårdslöst arbetet inom vård /omsorgen, där varje minut ska granskas, skulle väl vara dom där telefonförsäljarna då som blev tvingade att sälja ett visst antal och övervakade också av sina chefer....känns igen fast vi säljer ju på omtanke och medmänsklighet....nåt sånt, mediadrevet ni har nått att gräva upp godbitar ur....fast vi är alldeles för tråkiga för vem bryr sig om landets undersköterskor och sjuksköterskor, vi ska ju bara bry oss om andra.

Så vår käre vän Arne Anka löser vårt problem för stunden....du chefen....den här rekvisitionen för en Ferrari skulle vara underskriven innan veckans slut fixar du det?
Får man välja färg=).....eller jaså inte men den har GPS jag lovar..........

2 kommentarer:

  1. Håller med dig till fullo. Ibland tror jag att det här med värdegrund är ett påfund som gör att det ser snyggt ut på formella papper. Sen har man ju sett hur det efterföljs och det blir plötsligt absolut inget värd.

    Flak i dagarna håller jag på med en ny grej. Helt nytt. Har fått tag i eller blivit kontaktad av en professor i Kalmar faktiskt. Linneuniversitetet, en kvinna som vill hjälpa mig framåt med vårdbloggandet. Fick en idé och tänker nu starta upp Sveriges första blogg som bygger bro mellan universiteten och verksamheterna. En klinisk handledningsblogg... vad tycker du om detta?

    SvaraRadera
  2. För visst är det så och det värsta...ja kanske inte så illa.. är att vi vårdpersonal inte har en aning hur andra vårdpersonal har det runt om i vårt avlånga land.

    Så hur ska då studenter/universitet kunna veta hur det är inom vårdyrket så förslaget uppskattas verkligen och Uskabloggen hänger på av ren nyfikenhet.

    SvaraRadera