onsdag 23 april 2014

Brist.....

Den åldrande befolkningen ökar kravet på vård och omsorg samtidigt som allt färre arbetar. 
Tusentals kommer att saknas i vårdyrkena i Sverige, visar ny rapport från Tjänstemännens Centralorganisation, TCO.

Prognosen har tagits fram tillsammans med Statistiska centralbyrån, SCB...........
Blir man imponerad..njae visst behövs det personal och det kommer att finnas ett stort behov av att anställa nya undersköterskor inom snar framtid.

Tillåt mig spekulera lite, för visst är det så att det KAN komma att bli ett stort problem för kommuner och landsting men här kommer problematiken in...för visst är det så att undersköterskor kommer att pensionera sig, men frågan är då hur kommer kommunen/landstinget att kunna få råd att anställa dessa nya undersköterskor när dom knappt kan få ihop ekonomin inom omsorgen idag?.

Att det sen är ett faktum att vi undersköterskor som arbetar idag får sämre arbetsvillkor med sämre arbetstider, scheman, ökad arbetsbelastning, långa arbetspass, delade arbetspass på samma dag och till allt detta även en i förhållande till andra yrken lägre lön där fast anställda undersköterskor förväntas vikariera för varann och även gå in på lediga dagar för möten, utbildningar utan att få lön för detta.

Hur ska man då kunna locka nya personer att utbilda sig till undersköterska när man som anställd undersköterska inte kan påverka någonting, för hur ska morgondagens undersköterskor våga sig in i yrket när dagens undersköterskor knappt vill stanna kvar.

Så man undrar just hur just yrkesrollen undersköterska ska se ut i framtiden för det ser då inte ljus ut om inte arbetsgivarna och politikerna och allmänheten faktiskt drar sitt strå till stacken och hjälper oss nuvarande och framtida undersköterskor att trivas främst på arbetet, med en skälig lön och bättre arbetsvillkor, detta gör ju också att vi mår bättre i allmänhet.

1 kommentar:

  1. Det är väl lite så med oss sjuksyrror också och då speciellt då man blir tillfrågad om jobb hos larmtjänst, ja inte jag då utan en kompis som vänligt men bestämt avböjde för jobb i Norge...dubbelt betalt..
    Jag är nöjd med det jag har, och imorgon är jag ledig, ska bli sååå skönt
    och sova en stund på förmiddagen=) kram

    SvaraRadera