torsdag 17 januari 2013

Den förlorade skeppet...

Det var en gång....har ni hört den sagan?..inte? sätt er ner i ring så ska jag berätta....

Jo..

Det var en gång ett skepp..ja med fanan hissad på högsta topp i masten...men först så börjar vi från början....

 

När skeppet byggdes var hon tänkt att vara en symbol för Sverige och ett flaggskepp för att visa omvärlden hur bra den svenska vården fungerar..stora kostnader lades ner på att dekorera och utrusta skeppet. 

 

Hon blev en förebild för alla runt om  i världen och något som andra länder tog efter för att bygga upp en väl fungerade vårdapparat.

 

Den direkta orsaken till att detta skepp förliser är att hon urholkades av allt mer besparingar och därigenom knappast kan upprätthålla en god vård och vårdgaranti oavsett vad dom styrande av rodret säger. 

 

Trots att hon inte klarade ett vanligt stabilitetstest när hon låg vid kaj, lät man henne segla därför att politiker utövade påtryckningar på grund av vårdgarantin och för att upprätthålla en fungerande vårdapparat så gjordes konstgjord länspumpning men detta hjälpte föga och skeppet flöt  allt sämre.

Så en vacker dag nådde vattnet relingen..gissa vilka som hoppade i livbåtarna...politiker, chefer och högre stående anställda skyndade i båtarna och klarade sig, medan dom mindre viktiga fick stå där och se på när båtarna lämnade skeppet.

 

Nu hotade skeppet sjunka, och vad gjorde politiker, ansvariga i detta läge, jo dom drog in alla livlinor, besparade alla räddningsförsök för sånt här hade dom inte råd med, sånt där kostar för mycket och vi måste spara.

Så där stod vi..vi som endast är vanliga dödliga och jobbade ännu hårdare för att få allt att gå ihop, men till vilken mening och framförallt vinst, förutom att det lilla överskott (besparing) som vi lyckats klämma fram försvinner rakt ner i livbåtarna för det sista pengarna går till är vården. 


Nu kunde man ju tro att skeppet sjönk...men inte än, det flyter ännu men det är farligt nära för länspumparna går för fullt...men det där grundmurade ryktet vi har ute i världen har blivit solkigt av all illaluktande tång och bråte som spolats över relingen, för vi har inte länge en vård i Sverige som gör att länder runt om oss avundas oss länge, dom har byggt stadigare skepp med god bärighet, ja till och med Amerika passerar oss.

 

Skeppet har i media och hos den svenska allmänheten blivit en allmänt erkänd standard för att beskriva den väl fungerande vårdapparaten och blivit en välkänd symbol för den svenska modellen och ett prestigeprojekt inom svensk och internationell standard för hur man ska sköta och ta hand om sina medmänniskor oavsett kostnad och inte basera allt på en kostnadsberäkning, oavsett om det gäller omvårdnad, maten, eller det faktum att vi personal alltid kommer i sista hand...ja tätt efter dom vi tar hand om oavsett om det är patienter, medmänniskor på vårdbo eller barn. 

 

Så här kunde sagan vara nästan slut, ja eller den kunde varit det men det pågår fortfarande ett stenhårt arbete ute på varje vårdenhet att kunna bemöta våra medmänniskor på bästa sätt, vi vårdpersonal önskar bara att vi fick gensvar i våra krav på bättre arbetssituation, vårgaranti och allmänt förnuft att besparing ALDRIG kan leda till framsteg.

Kände ni igen sagan...ja eller berättelsen? tänk på Vasa...skeppet byggdes också av förhoppningar och felräkningar som i slutändan sänkte det.

 

Jaha då var det dax för slutet....med skalpell..snipp..snapp....passande?...kanske en skönhetsoperation ta väck allt överflöd..nej just det vi vårdpersonal skulle aldrig ha råd med detta....så då är det vi som är överflödet....så nu tar sagan slut, rakt in i dimman

4 kommentarer:

  1. Perfekt ha ha jag ska ta och använda den som nattsaga ikväll=)

    Nu är jag riktigt trött ikväll så det blir tidig läggning.
    Hörde att du mått dåligt hoppas det fixat sig. kram

    SvaraRadera
  2. Nä du några skönhets operationer finns inte med i en vanlig Svenssons liv😑 om man inte tänkervta ett lån som på en bil. Men drömma kan man göra!

    SvaraRadera
  3. Tack för tips på bloggen :-) Nu funkar det igen...med Chrome, enkelt och bra! Visste inte vilken av dina bloggar jag skulle svara på, har skrivit på en med bilar på förr :-) Ha en fin dag! Kram Charlotte

    SvaraRadera
  4. Huset är fullt med folk..och jag är den enda som är vaken..det är faktiskt inte så kallt ute fasen vi har tre minus, det kan nog bli promenad idag=)
    Trevlig helg du är väl också ledig=) kram

    SvaraRadera